Sierra Nevada jeden z prvních amerických "craft" pivovarů, který v Americe proslavil rukodělnou výrobu piva.
Pivovar Sierra Nevada
Nachází se v městě Chico státu Kalifornie u pohoří Sierra Nevada, podle kterého je pojmenován a jehož obrázek nalezneme na každé lahvi. Založili ho počátkem osmdesátých let dva nadšenci do dobrého piva Ken Grossman a Paul Camusi, kteří svůj koníček chtěli transformovat do byznysu. Díky půjčkám od přátel a rodiny si pronajali menší skladiště, kde potom samotný pivovar poskládali z odepsaných zbytků mlékárny, železného šrotu a použitých měděných kotlů původem z Německa.
I přes počáteční drobné finační a distribuční problémy uvařili a prodali první rok přes 1000 hektolitrů svého piva, následující rok dokonce dvojnásobek. Jeho kvalita postupně získávala na věhlasu a během následujících let se museli přesunout do větších prostor, které dále rozšiřovali. V dnešní době pivovar ročně vystaví téměř 900 000 hektolitrů piva a dává práci stovkám lidí. Vaří se zde mnoho pivních stylů. Kromě vlajkové lodi Pale Ale, což je druhé nejprodávanější "craft" pivo v USA, například také Porter nebo bavorská verze Hefeweizenu "Kellerweis". Často se také můžeme setkat s různými sezónními pivy, jako je Big Foot Ale nebo Ruthless Rye IPA.
Nebere se zde na lehkou váhu ochrana přírody. V pivovaru se snaží co nejvíce využívat přírodní zdroje a nic nepřijde nazmar. Na jeho střechách a parkovišti jsou instalovány tisíce fotovoltaických panelů o výkonu přes 2,6 MW. Rovněž zde najdeme nabíjecí stanici pro elektrická vozidla. Bionafta, kterou spotřebují nákladní automobily, pochází mimojiné z použitého oleje pivovarské restaurace. Od roku 2009 místní firma vyrábí pro Sierru Nevadu ethanol z použitých pivovarnických kvasnic. Veškeré mláto z vaření pak pivovar poskytuje místním zemědelcům jako krmivo pro zvířata. Použitá voda je zpracovávána ve vlastní čističce, odkud je nejčastěji používána pro zalévání vlastních polí s chmelem a obilím. Za tyto snahy byla pivovaru v roce 2010 udělena prestižní cena “Green Business of the Year” od US Environmental Protection Agency.
Jelikož byl Sierra Nevada jedním z prvních craft breweries v zemi, měl velký vliv na rozvoj a proslavení tohoto tradičního způsobu vaření piva. Ken Grossman byl ostatními pivovary prohlášen za veterána či také průkopníka tohoto fenoménu v USA.